Журналистите днес

Закриване от Източен Берлин

Калина Дренска се включи с кратък конферентен разговор от Берлин, Германия, поставяйки началото на церемонията по закриването на форума “Идеите-това сме ние 2”. Поради лошата техническа връзка на интернета ви предоставяме текста на речта й тук.

Здравейте и честит празник, мили приятели!

Аз съм Кали, член съм на ОИБ и заради всички вас и този форум вероятно няма да си завърша семестъра успешно. Имам да предам 4 курсови работи от по 15 страници всяка, а още дори не съм ги започнала, защото съм твърде заета да вися във фейсбук и да “рифрешвам” през минута-две, за да не пропусна някоя нова снимка, статия или клип от форума. Честно, фейсбук никога не е бил толкова забавен! Вчера дори имаше слънце в Берлин, а живеещите по тези ширини знаем, че това се случва кажи-речи веднъж месечно, но въпреки това цял ден висях пред компютъра и писах коментари в социалните мрежи…

Преди няколко дни на концерта си в София Роджър Уотърс пусна надписа Big Mother is watching you и, честно да ви кажа, това най-точно описва моята връзка с форума тази година – наблюдавах ви много старателно, всичко знаех и виждах! Така например ми е известно, че в рамките на форума Пирин успя най-после след цял живот търсене и терзания да открие своята симпатична адашка – Пирина. Знам и за грандиозното изпълнение на “От икебана дървесата ги боли” по време на знаменитото караоке в “Кода”. Разбрах също, че от наука обичат да посръбват C2H5OH, а на Юлия от Социални политики ще й се скaрам – големи скръндзи сте, висящото кафе без захар сте го били раздавали – аман!

Начинът, по който съпреживях случващото се, а именно онлайн чрез социалните мрежи, е и начинът, по който вече почти две години поддържам връзка с България и с колегите от Обединени идеи за България. В ОИБ обичаме да казваме, че имаме връзка от разстояние с България – модерните технологии заместват физическото присъствие в родината. Четем всеки ден статии, активни сме в мрежата, следим родината сякаш под лупа. Най-голямото предизвикателство на връзките от разстояние е именно липсата на пространствена близост, което малко или много влияе на мотивацията ти да продължиш да градиш и поддържаш тази връзка. И затова искам от цялото си сърце да ви благодаря, защото вашата активност, мотивираност и желание да действате в името на това в родината да се утвърждават стъпка по стъпка положителни практики, ме зареди с огромна енергия и ентусиазъм да мисля, действам и градя за България поне за година напред – до следващия форум!

Наред с благодарността си, искам да отправя и една много искрена молба към всички тукприсъстващи прекрасни млади хора – където и да сте по света, каквото и да правите, моля ви, не забравяйте България! Тя може да е малка, да има своите проблеми, но има нужда най-вече от нас – човешкия си капитал, който може да задвижи процесите в правилната посока. Колкото и клиширано да звучи, аз продължавам искрено да вярвам, че именно от усилията на всички нас зависи кое накъде ще тръгне. И освен тази най-искрена молба, искам да отправя и един призив към вас, свързан с днешния празник на Съединението на България. В последно време процесите у нас говорят за едно мащабно поляризиране на обстановката, причините за което са разнообразни и многопластови. Затова най-горещата ми молба към вас е – не допускайте да ви разделят и не си позволявайте неволно да станете инициатори на разделение в обществото! В рамките на форума развихте едно свое изключително важно качество – способността да водите диалог. И ако го използвате занапред в обществения си живот, ще разполагате с най-силното оръжие срещу разделението. Говорете и изслушвайте хората – не само тези, с чието мнение и позиция се идентифицирате. Дайте шанс за включване и на непопулярни мнения и обществени групи, само така може да бъде воден наистина конструктивен демократичен диалог. А той за мен е ключът към изхода от много от проблемите у нас.

Калина Дренска

/06.09.2013г. Източен Берлин/

С гръм и трясък

Категория: Журналистите днес

Доказана концепция – check. Мотивирани организатори – check. Млади и развълнувани участници – check. Крупни количества кафе – o, double check!

„Идеите – това сме ние” се завръща с гръм и трясък!  Само броени дни остават до началото на дискусиониия форум, чието второ издание ще се проведе от 3 до 6 септември в СУ “Св. Климент Охридски” и, основно, в сградата на училищата “Банкер” и 139 ОУ “Захари Круша”.

Тазгодишнте участници ще бъдат изправени пред нелеката задача да продължат отличната работа на „предците си” от първото издание.  Целта е не само да бъдат дискутирани актуалните проблеми на българското общество, но и да се организират осъществими проекти и инициативи, които екипите да реализират в месеците след конференцията.

Екипът по наука и технологии, ръководен от Неделяко Недялков и Любомир Янчев, ще развива проекти в рамките на следните теми: „Разпространяване на природните и приложните науки сред младежта”, както и „Интернет пазарите и имплементацията им в мобилните приложения”.

Не е тайна, че българската научноизследователска система е изправена пред сериозни проблеми, които на пръв поглед изглеждат непосилни за решаване. Липсата на финансиране, както и коректна държавна политика в областта са само част от факторите, допринесли за настоящето състояние на науката в България. Ограничените възможности за набиране на квалифицирана работна ръка в областта на точните науки като математика, химия, физика оказват негативно влияние  върху по-малките икономики, каквато е и българската. Понастоящем броят на учените в трудоспособна възраст е трима учени на 1000 души при оптимални стойности осем на 1000 – обезкуражаващи показатели за България,  имайки предвид факта, че българите са на второ място в света по резултати от тестовете за интелигентност на Менса.  Какво точно ни казва това? Потенциалът го има, но основното предизвикателство пред екипа ще бъде намирането на начини за повишаване на интереса към гореспоменатите научни области, особено сред по-младите ученици. Изграждането на интерактивна социална мрежа, където ученици и социално отговорни учени могат да комуникират и да обменят опит и информация, както и провеждането на кратки училищни „лекции” пред по-голяма аудитория изглеждат като  възможни проекти, върху които екипът ще се съсредоточи по време на четирите си дни заедно.

Последните петнадесетина години са белязани от възникването на нови интернет платформи за търсене, онлайн търговия, онлайн медия, предлагане на работа и т.н. Втората тема, която екипът по наука и технологии ще разглежда по време на „Идеите – това сме ние 2”, засяга светкавично развиващите се интернет пазари и тяхната интеграция в мобилните приложения. Интернетът е спомогнал за създаването и развитието на нови пазари, характеризиращи се с огромен обем, нови иновации, както и събирането и използването на набор от конкретни данни за максималното улесняване на потребителя според личните му интереси и предпочитания.  Все повече и повече магазини и частни предприятия търсят иновативни начини за увеличаване на онлайн продажбите си. Силното интернет присъствие се е превърнало в задължителна предпоставка за всеки бизнес, било то малък, среден или голям. Доказателство за това е увеличението на онлайн продажбите в България от 2010 година насам, което се оценява на 35 пъти. Също така, ако средностатистическият интернет купувач през 2010 е пазарувал в рамките на 3-4 лева , то сегашният харчи значително повече – около 70 лева. Обект на дискусия ще е създаването на прототип на по-различен и по-функционален онлайн магазин за хранително-вкусовата промишленост или медицината.

С провеждането на гост-лекции, както и на многобройни работилници, организаторите се целят максимално да улеснят участниците в по-нататъчните фази на проекта, а именно неговата реализация. В рамките на четиридневния дискусионнен форум екип Наука и технологии ще бъде посетен от гост-лектори Любов Костова, директор на „Британски съвет България” и глобален мениджър на Британски съвет за FameLab, и Едуард Димитров от 3DWebDesign.

Усилена работа – check. Много положителни емоции – check. Нови приятели и съмишленици – o, doublecheck!

Алекс Недев

Снимки: Мартин Лазаров

Интерактивна работилница по предприемачество по betahaus-ерски

Форум „Идеите-това сме ние 2“, ден активен-2-ри, белязан от един по-различен семинар по предприемачество на Александър Михайлов и Ангел Спасов от betahaus.

Само по себе си, Betahaus е обединено работно пространство, поне така го определят неговите създатели. Ако имате малка фирма и работите по проект с други хора или сте фрийлансър и няма смисъл да наемате голямо офис пространство за полугодие или цяла година, то това е вашето решение. Модерните и същевременно уютни местенца на фирмата създават не само креативна атмосфера на работа, но и предлагат възможността директно да се запознаете с хората, работещи буквално до рамото ви по съвсем различни проекти. Доста такива запознанства водят и до бъдещи взаимни проекти, както споделя и Сашо.

Александър Михайлов е и един от създателите на идеята за споделените работни пространства, която развива със свои приятели и познати първо в Берлин. След успеха на „споделените офиси“ следва и създаване на betahaus Кьолн. Фирмата се разраства в цяла Германия, а след това и в Европа, като достига и София. Така днес столицата ни се радва 400 кв.м. (65 работни места) пространство с големи прозорци, 220 кв.м. иновативно пространство за големи идеи, конферентна зала за по-големи събирания и betacafe за големи почивки. Сашо се запознава с Ангел, комуникационния мениджър на фирмата, в планината (къде иначе) и веднага си допадат.

Честно казано, не отидох на семинара, по-скоро работилницата, по предприемачество с най-големия си ентусиазъм. Лекото чувство на досада обаче се изпари, когато усетих енергията на лекторите, които бяха пред нас – младите предприемачи от betahaus Сашо и Ангел. След рунда с представянето на участниците в работилницата, както и идеите за проекти на екипите, двамата предприемачи се заеха да помагат с идеи и опит за конкретните проекти. За всеки от тях споделиха мнение и насоки, в които конкретния екип би могъл да се фокусира. Стъпка по стъпка разнищиха и в дълбочина някои от проектите, от идеята до изпълнението и финансиране. Като млади предприемачи, те бяха наясно, че най-добрата помощ за един проект е практическата.

Накрая всички останахме с усещането, че сме присъствали на нещо полезно, изчистено, без излишни детайли, точно. Въпросът на един от участниците в “Идеите-това сме ние 2” към Александър е доста красноречив за личността му: защо се е върнал, за да развива betahaus в България?

„Който не вярва в България, да не прави бизнес тук!“

Тони Щерева.

Медиите в “Идеите-това сме ние 2”

Освен от медийните ни партньори от БТА, сп. Образование и специализация в чужбина, M3 College, БНР и Бизнес Клуб УНСС форумът “Идеите-това сме ние 2” ще бъде отразяван динамично, етично и интересно и от журналистическия екип “Журналистите днес”!

Очаквайте включванията на екипа – на живо – всеки ден!

.