Градска среда

Ивайло Неделчев и арх. Димитър Механджиев ще бъдат координатори на екипа по градска среда в “Идеите-това сме ние 2”. Темите, в рамките на които ще бъдат развивани проекти, ще намерите по-долу.

Подлезите – пространство на изкуството, а не на ужаса

В днешно време у нас, когато човек чуе думата „подлез”, първите асоциации, които му идват на ум са мизерия, тъмнина, разруха, отпадъци и лошо „ухание”. В много български градове тези структури са станали неизползваеми и хората предпочитат да пресичат по пътното платно. Така те всекидневно рискуват живота си и няма как иначе – често това се приема като по-малко рисковано, отколкото да преминеш през подлеза, особено нощно време. Тези пространства са създадени с цел да гарантират сигурност и достъп в градската среда, а защо не да се превърнат и в едни своеобразни галерии на urban-изкуството. Нека направим така, че преминаването през тях да стане предпочитано и да бъде едно по-приятно изживяване.

Примерни проекти: организация на фестивали и дейности с художествена насоченост в столичните подлези; различни мероприятия за облагородяване на избраните пространства.

„Живей активно” – спортни площадки за всеки

Откритите спортни площадки са обекти с изключителна важност за здравословния и активен начин на живот на градското население. Но най-често спортните площадки са предназначени за деца и малко от тях разполагат със съоръжения за неформални игри за възрастни – спортове като волейбол, баскетбол, футбол, фитнес на открито и др.

Целта на задачата ни е да разработим подобни обекти, които да са мултифункционални и по възможност да обединяват различни възрасти, спортове и игри.