Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Идеите – Дизайн Спринт за социални предприемачи

March 23, 2019 @ 09:00 - 18:00

Първо издание на “Идеите – Дизайн Спринт за социални предприемачи”

 

Какво? Дизайн Спринт за социални предприемачи

Кога? 23.03, 9:00, Стопански факултет – СУ

За кого? Събитието е предназначено за социални предприемачи, иноватори и за всеки, който има интерес към дигиталните технологии, образование, и иска да се потопи в света на дизайн мисленето.

Тема: Образование, с подкрепата на експерти от Заедно в Час

 

Досега тридневният форум на ОИБ – „Идеите – това сме ние“, предоставяше подробно систематизирано въведение по предприемачество  в рамките на работилници и интерактивни сесии. Нашите над 100 участници всяка година се учиха как да генерират и валидират идеи, как да ги превръщат в прототип и да ги презентират по най-убедителен начин.

 

Ноф формат „Идеите – Дизайн Спринт за социални предприемачи“

Тази година Идеите стартира с нов, още по-интерактивен формат, базиран на уникалната методология Design Sprint, разработена от Google, който в рамките на един ден ще успее да ви зареди с мотивация, иновативни подходи при различни социални казуси и много положителна енергия.  

Събитието дава възможност на всички участници да:

1) Развият решение на проблем в сферата на Образование: от идея до конкретно предложение и първи прототип

2) Бъдат обучени по методологията Design Sprint, разработена от Google за генериране на решения при конкретни казуси. 

3) Срещнат млади и предприемчиви съмишленици, с които да станaт част от мрежата на Обединени идеи за България, а защо не и поредния успешен екип с проект на организацията. 

 

Местата са ограничени, затова не пропускайте да се регистрирате! За най-бързите има early birds билети, както и стипендии за тези с най-голямо желание, покриващи изцяло стойността на билета.

 Accounts

Free Trial

Projects

Кандидатствай за стипендия

Безплатно

Вземи една от 5-те стипендии

Участие в събитието

Учебни материали

Обяд

Early Bird

30 лв.

Намалена цена за първите 10 регистрации

Участие в събитието

Учебни материали

Обяд

Normal

40 лв.

Стандартна цена

Участие в събитието

Учебни материали

Обяд

 

Какво е Design Sprint?

Design Sprint е доказана методология за решаване на проблеми чрез проектиране, прототипиране и тестване на идеи с потребители. Дизайнерските спринтове организират екипите под една обща визия с ясно определени цели и резултати. В крайна сметка, спринтът  е инструмент за разработване на хипотеза, прототипиране на идея и бързо тестване с възможно най-малко инвестиции в реална среда.

Методологията на Design Sprint е разработена в Google с цел увеличаването на UX културата и практиката на лидерство в дизайна в организацията. Няколко екипа в Google експериментират с различни методи от традиционната UX практика, IDEO, dSchool от Станфорд, бизнес стратегия и дори психология, като ги прилагат в подкрепа на дивергентно и конвергентно мислене с екипи.

Получената рамка и набор от методи са гъвкави и екипите продължават да го адаптират въз основа на различни цели и организационни култури.

 

Къде е приложима методологията?

Най-разпространените приложения на методологията са в различни бизнес и социални проекти :

 • Генериране на идеи за проекти по предварително дефиниран проблем
 • Стартиране на нов продукт или услуга.
 • Оптимизиране на съществуващи продукти или услуги
 • Разработване на функционалности  спрямо нуждите на потребителя

 

Какви резултати търси методологията?

Всеки Дизайн Спринт е концентриран върху една, строго дефинирана цел (предизвикателство). Тя работи като пътеводна звезда и задава посоката на Спринта, придържайки отборите фокусирани върху проблема, който трябва да се реши. Спринтовете сплотяват и координират, създават идеи, които са реално приложими и могат да бъдат тествани и валидирани сред потребителите.

 

Структура

Спринтът се състои от шест основни фази: Разбиране, Дефиниране, Скициране, Решение, Прототип и Валидиране.

 • Разбиране – Целта на фазата е да създаде всеобщо разбиране на темата сред участниците. Тук помощ оказват експерти по зададената тема, които да артикулират проблема от различни перспективи.
 • Дефиниране – В тази фаза участниците оценяват всичко научено от предишната фаза и поставят конкретен фокус върху проблематиката, която ще се решава. Това се постига чрез дефиниране на специфичния контекст и желаните резултати от потенциалните решения на проблема.
 • Скициране – участниците генерират максимално количество идеи по конкретния проблем. Стимулира се проактивност, иновативно мислене и излизане извън рамките на стандартните решения.
 • Решение – целта на тази фаза е отборът/ите да финализират посоката или концепцията на проекта. Използвайки иновативни методи за отсяване на решения, отборите стигат до конкретна идея, която ще бъде тествана с потребителите.
 • Прототип – Използвайки нестандартни материали, участниците в екип изготвят прототип на идеята си. Прототипът следва да показва минималните функции, които би имал продукта/услугата и да бъде предствен пред публика.
 • Валидиране – В тази фаза, екипът представя своята концепция пред потребители, от които се събира обратна връзка. Спринтът завършва със споделянето на конкретни методи и подходи за оптимално и бързо събиране и анализ на информацията, както и приложението й за подобрение на продукта.

 

Целта на Дизайн мисленето е съчетаване на нуждите на хората с това, което е технологично възможно и изпълнимо като бизнес стратегия“, Тим Браун, Изпълнителен директор и президент на IDEO

Нека заедно да поемем това предизвикателство и да го насочим към сферите на социалното предприемачество, защото „Идеите – това сме ние“  

 

Details

Date:
March 23, 2019
Time:
09:00 - 18:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/406215270113785

Venue

Стопански факултет на СУ
1113 София, бул. Цариградско шосе 125, бл. 3
София, София Bulgaria
+ Google Map

Organizer

Обединени идеи за България
Email:
info@oib.bg
Website:
https://www.facebook.com/Obedineni.Idei.za.Bulgaria/