Пространство с живот – преобразяване на градското пространство

Почивните дни може да са оставили софийските улици безлюдни, но пък в екип „Градка среда“ идеите бушуват и нямат търпение да запълнят поопразненото градско пространство с живот.

Плахо се подхвърлят едно-две предложения, които обаче някой трезвомислещ глас, събрал мъдростта на работилницата по проектов мениджмънт от началото на деня, бързо отхвърля поради мащабността и неразривната им свързаност с невинаги благоразположените държавни институции. И така, оставяме проекта за социално мобилна аптека и грижата за изоставената спортна инфраструктура на екипите догодина. Да му мислят.

Празнични дни, но за предприемаческия хъс почивка няма. Събрали се да преобразят изоставени обекти и пространства в градската среда, младите ентусиасти започват да съзират възможности за промяна още в работната си стая. Дали не могат да превърнат празните шишета от вода в нещо, което да направи разходките ни из центъра по-приятни?

Погледът мислено се отправя към софийските улици – иначе красиви, но пък болезнено задръстени с автомобили, които изглеждат недокосвани от години. Предлага се старите коли, вместо да отидат за scrap, да бъдат преобразени в елементи от градската среда. С малко повече късмет (и много работа), София може да се сдобие не само с разчупени пейки, чаровни заведения или пепелници, но и с повече паркоместа.

Друга интересна идея предвижда превръщането на грозно нашерените столични сгради в платно, където талантливи urbanхудожници да развият въображението си. Предлага се чрез стратегически поставени графити да се замаскират креативно надписите, които иначе ни карат да се изчервим или да зацъкаме неодобрително с език.

Автор: Надежда Тричкова

Фотограф: Кристина Димитрова