От Хаваи до Рила. Отговорният турист не е непукист

Какво е общото между Хаваите, Бали и Рилските езера? Вероятно много хора биха отговорили единодушно – водни басейни с неподправена природна красота. Но има и друг, по-неблажен елемент – тоновете боклуци, оставени от туристите. Малко хора се замислят за вредите, които нанасяме на природата като изхвърляме отпадъци сред нея. Това е централната тема в екип “Oколна среда”. Лекторката Венелина Величкова (еколог, журналист, любител на екстремни спортове и куп други мотивиращи дейности) предлага следните идеи за минимализиране на нашия wasteprint:

  •          Задължително съдържание на туристическия джоб трябва да станат торбичките за прибиране на отпадъка. Това важи включително и за хижите, тъй като хижарите често зарявят боклука в изкопи сред природата.
  •          Прибори и съдове, предназначени за многократна употреба, също стават част от багажа
  •           …и съвет за една важна тема, пренебрегвана от много информационни източници заради “неудобния” й характер – ходенето по нужда “сред природата”. Никак не трябва да се пренебрегва нуждата да сме на разстояние поне 100-200 метра от водоизточници, да не сме близо до лагери и пътеки. Ползваните кърпички не трябва да се изхвърлят, а да се прибират в торбички.

Излиза, че един от основните проблеми осезаемо става липсата на информираност сред туристите. Нуждата от  информационна кампания е безспорна. Децата още от малки трябва да се учат да опазват околната среда и да бъдат осъзнати пътешественици.

Автор: екип “Журналисти”

Фотограф: Тоня Атанакова