Обратно към традициите – бабата като стожер на родното

В българската история жената винаги е заемала почетното място на крепител на семейството и  традициите. Това ни доказват не само исторически факти (Баба Тонка- български националреволюционер и героиня) , а и епически повествования (Султана от „Железния светилник“). Идеята за бабата – жена, изпълнена с необятна мъдрост и безкористна любов, се преражда в един различен и интригуващ проект на екип „Туризъм“.

Това е „Баба Гида“ – твоята виртуална баба. Както традиционната, загрижена за своите внучета баба, тя се грижи за теб по време на пътешествия ти из България. Баба Гида е добре запозната не само с историческите, природните и културните туристически обекти, а и знае приятни местенца за отдих и хапване покрай тях (все пак е приоритет на всяка баба внуците да не останат гладни).

Целта на този иновативен проект е подобряването на информираността за туристическия обект и подпомагане развитието на малкия и среден бизнес в близост до монументите. Туристите ще могат да се свързват с Баба Гида чрез Wi-Fi spot-ове, намиращи се на мястото на посещавания обект, където ще намерят и станция със зарядно. Участниците определят проекта като „гъвкав“ и  “интерактивен“, а те самите се борят за алтернативно връщане на българина към традициите и любовта към родното.

Автор: Антоанета Иванова

Фото: Невена Бачева