Интегрира ли се мигрант с култура?

Темата за преплитането между култура и социално предприемачество продължава в дискусия с гост-лектора на форума Соломон Паси. Днес, след като екип „Култура” успя да преспи върху първоначалните си хрумвания от събота, в помощ дойде и обратната връзка на специалист в културната дипломация. Издаваме, че участниците се разделилиха в две групи, които работят върху отделни проекти, свързани с различните етнически общности у нас, както и с българите в чужбина.

Задачата с избора на проект се оказва тежка и плодът на социално-предприемаческите усилия на екипа се дискутира разгорещено в “заседателната зала”. Предложение първо: Културен обмен между българи и хора от различен етнос, живеещи постоянно у нас. Рискове за този проект не липсват. Съществува например предпоставка за злоупотреба поради анонимността при кандидатстване, но според Паси това не бива да бъде спирачка за действия. По думите му в други държави такъв обмен се извършва и би било добре да се следва този пример.

Вторият проект, който се движи паралелно, е сайт за българи извън страната. Паси припомня за ежегодната среща на българските медии в чужбина: „За Вас това е един страхотен трамплин, възможност за разпространение на идеите до повече хора.“

Темата става по-глобална и се насочва към миграционния процес. Според нашия лектор нито пълното затваряне на граници, нито допускането на всеки е адекватна политика. Паси смята, че е нужна систематична политика за международно развитие, която да доведе до намаляване на глобалното неравенство в проблемни места на света като Африка.

Вярваме, че нашият екип „Култура“ ще стане част от тази промяна и се радваме, че може да разчита на опитен културен дипломат като Соломон Паси.

Автор: Стелла Моллова

Фотограф: Кристина Димитрова