За София и хората

Малко след като Живко и Андрей влизат в работната стая на екип „Градска среда“, тя вече е пълна със силното желание да спасим София не само защото са представители на инициативата „Спаси София“, а и защото с историите си неимоверно печелят симпатизанти.

Разказват разпалено, например, за проекта си за нощен градски транспорт, който не само би захранил икономиката, но и би донесъл допълнителна социална полза – адекватният транспорт в малките часове би предоставил на по-голям кръг от хора възможността да работят или да се забавляват до късно. Проектът, който „Спаси София“ разработва, покрива всички големи квартали и цели 260 спирки. След направата на пълен икономически и финансов анализ организацията изчислява, че осигуряването на нощен градски транспорт би струвало на общината не повече от 3,5 милиона лева и загуба от едва 600 хиляди (при най-добрия сценарий). Подобна сума – освен капка в общото бюджетно море – би донесла на обществото ползи, които не могат да бъдат измерени в пари, и би доближила София до градове като Любляна и Скопие, където придвижването с автобус в малките часове отдавна не е считано за луксозен продукт.

„Спаси София“ се е нагърбила и със задачата да промотира идеята за създаване на единен визуален стандарт в Метрополитен София. Невинаги грабващи окото и понякога откровено объркващи, табелите в метрото трябва да бъдат направени както по-конкретни и информативни, така и по-приятни за окото.

Андрей и Живко завършват лекцията си с предупреждението, че работата в екип и осъществяването на комуникация с държавните институции са невинаги благодатни, но пък качественият анализ, правилната употреба на наличните ресурси и създаването на ключови контакти неимоверно ще донесат успех на амбициозния социален предприемач.

Делчо Делчев от „Трансформатори“ пък ни връща в добре познатата приказка за грозното патенце и ни изпълва със симпатии към изоставените и занемарените градски пространства, които инстикитивно приемаме за грозни.

Разказва за електрическите табла по „Шишман“ и „Раковска“, които не само носят радост на минувачите, но и сякаш са заживели свой собствен живот – идеята за разкрасяване на иначе неугледните сиви кутии се превръща в добра практика из много софийски улици. Споменава и за други интересни предложения за облагородяване на градското пространство, като инициативата придала на случайна будка край Операта нов живот, идеята за превръщането на паметника пред НДК в поле за артистична изява или облагородяването на кътче край Панчарево. Град голям – възможности много.

Автор: Надежда Тричкова

Фотограф: Кристина Димитрова