До къде го докараха екипите преди финала – част I

Екип „Образование”

Влизаме в стаята на екип „Образование” точно когато те започват своята презентация. Проблемът, на който те са се спрели, е да заздравят връзките между родителите и децата им в училище. Екипът се е спрял на решение, което включва попълването на анкети от учениците и родителите им, чрез които да се установят нуждите на децата. След това се планува организиране на цикъл от дейности в училище, който да „върне” родителите им в класните стаи в ролята на учител за един ден, например.

Екип „Градска среда”

Хващаме екипа в пауза между два пича на техните презентациии и повечето участници са излезли на по пуш-пауза. Но Жулиян е все още в стаята и ни разказва как се е развила тяхната идея от снощи. Екипът иска да влезе в партньорство с фирма, която извозва изоставени автомобили и по този начин да си осигури достъп до части от колите, които иначе биха били изхвърлени. От тях „Градска среда” имат намерение да изработят креативни мебели – от канапета от седалки до огледала в банята от огледалата за обратно виждане. Тази идея е избрана измежду общо три. Втората хрумка е била да се очертае пътят към музеите и културните обекти в София със стъпки по земята, а третата – да се използват дънерите на отсечени дървета, отново за създаването на мебели.

Екип „Сини Иновации”

„Как се промени идеята ви, откакто ви оставихме вчера”, питаме екип „Сини Иновации”. “Развила се е, дестилирана е и е станала страхотна”, обобщават без свян те. И наистина си личи как идеята им за оползотворяване на компост е станала много по-детайлна и добре разработена от вчера. Те вече имат идея откъде да взимат органичен материал (от паркове и градинки) и къде да продават финалния продукт (в биомагазини и фабрики за производство на трева). Екипът е уверен, че е изградил канали за финансиране и се надява проектът да стане устойчив. Очаквайте презентацията да бъде водена от единствената дама в екипа, както и да e на Prezi, защото „Сини Иновации” са много модерни.

Екип „Култура”

Представете си, че сте чуждестранен студент в България. Културният шок със сигурност ще ви удари още с кацането на Терминал 1. Екип „Култура” има решение за вас – след пристигането си в България, чуждестранният студент ще бъде поканен на традиционно българско „гости” у приемно семейство. Там новодошлият ще има много повече възможности да се интегрира в културата и нравите на страната. Тъй като пилотният проект ще бъде износен от семействата на самите доброволци от екипа, първоначалната нужда от финансов ресурс намалява.

Автор: Мартин Димитров

Фотограф: Невена Бачева