Гурме компост

Категория: Идеите днес

Екип „Сини иновации“ черпи енергията си от труда на г-н Паули и смело се заканва „от нищото да създаде нещо, а от бедността – богатство“. В конкретния случай – от биологичния отпадък, който така или иначе изгнива по бунищата, амбицираните социални предприемачи искат да направят компост.

Оставяме сложните биологични термини настрана и временно се задоволяваме с простичкото обяснение, че компостирането е процес, при който се разграждат органични материали в контролирана среда, за да се образува био-тор. За целта са необходими компостер – или съдът, в който се осъществява процесът по разграждане, – и подходящ биологичен отпадък. Екип „Сини иновации“ отбелязва, че подобен органичен материал изобилства както в градските паркове и градини, така и по сметищата, където единствено заема място.

Следователно ползата би била за всички, както доволно отбелязват членове на екипа. Освен чисти паркове за гражданите и по-празни сметища за общините, от проекта би спечелил и дребният потребител или любител градинарят. Компостирането не е ново за България явление, но пък се осъществява главно на индустриално ниво. Идеята на „Сини иновации“ е да промени именно това, като предостави на обикновения човек качествен компост на конкурентна цена чрез обработката на по-малки количества отпадък. Неслучайно за име на проекта се спряга „Гурме компост“.

Стаята на екипа се оказва търсена дестинация – появяват се гостите от БНТ, които ще отразят работилницата за идеи в новинарската си емисия. Самият екип определя динамиката си като „интересна“, обменът на идеи – интензивен, а работата – структурирана.

Говори се с увереност за финансовия модел, който разчита на подкрепата както на държавни институции, така и на еврофондове за опазване на околната среда. Международни организации с ресурсите и нужния know-how пък ще помагат за въвеждането на подобна иновация. „Сините“ предприемачи предвиждат в бъдеще проектът да се радва на собствена възвращаемост. Тяхното очакване към форума е да впечатлят журито с презентацията си и да получат част от необходимия стартов капитал.

Предприемаческият дух трудно се ограничава в рамките на строгото планиране и много от екипа започват да размишляват върху потенциални допълнителни канали за финансиране. Те също се опитват да дадат по-екологичен нюанс на идеята си. В този дух се предлага към кампанията да се привлече и ресторантьорският бизнес чрез примамката на спестените от данъци пари и атрактивния син печат на менютата им, а биологичен отпадък да бъде събиран от доброволци из градските паркове. Един по-смел глас дори загатва, че в по-дългосрочен план използваните компостери могат – и трябва – да бъдат обновени така, че да имат допълнителен положителен ефект – да се ограничи отделянето на метан във въздушното пространство.

Автор: Надежда Тричкова

Фотограф: Кристина Димитрова