Бездомен, безработен, не безличен и безразличен

Социален проект раздава фотоапарати на хора без дом. Целта е да се види как изглежда светът през техните очи. Един от многото примери, дадени в нашия екип “Социални политики”, който изхожда от факта, че първата стъпка към помощта е разбирането. А то се постига с много търпение, добра комуникация и в никакъв случай само чрез еднократно подаяние.

Изолацията от обществото, липсата на възможности за работа, болестите и мизерните условия са основните проблеми, с които се сблъскват хората без покрив в България. Проблемите, както и решенията са безброй. Едно от предложенията е да се проведе информационна кампания, която ще има за цел да промени отношението на обществото към бездомните хора. Кампанията включва също така и безплатни обучения за бездомните, рамо при намирането на работа, както и възможност за общественополезен труд. Чувството за значимост е изключително важен критерий.

Още една интересна реализирана идея, която е валидирана в чужбина е homeless tour – бездомници развеждат туристи из градовете, за да им покажат облика им през техните очи. Подобна възможност трябва да бъде дадена на тези хора и у нас. Освен това те трябва да имат възможност да бъдат част от спортни мероприятия, музикални събития и други интересни занимания и екип “Социални политики” ще работи в тази насока.

Автор: М. Павлова