РЕстарТираме настоящето заедно!

Restart„РЕстарТ“ е един от проектите, създадени по време на „Идеите – това сме ние 4“ (ежегодното събитие на сдружение „Обединени идеи за България“),  който смело започва да набира скорост по пътя към успеха. Целта на проекта е възобновяване на позагубената връзка между млади и възрастни, взаимно обогатяване и стопяване на ледовете между поколенията. След малки промени в екипа и трудности при създаване на контакт с хора от целевата група в селата и малките населени места, поставяме началото на пилотни посещения в столицата.

20-ти февруари 2016 е датата, а мястото – домът за стари хора „Дълголетие“ в гр. София. В какво се състоят срещите? В забавления, разбира се! Въпреки мрачното време навън, още с влизането в дома усещаме приятелската и слънчева атмосфера. Жителите с изключителен тонус и хъс се включват в срещата с нас, а тя е свързана с дълги и приятни игри на белот, шах, табла, домино и „Не се сърди, човече“. За приятното прекарване допринася и топлият плодов чай, приготвен специално от дежурните служители на дома, а аранжимент на събитието са известни хитове на Веселин Маринов.

Запознаваме се с няколко мили господа, например Тошо, който бе много съсредоточен в играта на табла и само от време навреме вдига поглед към останалите играчи, за да сподели с усмивка, че макар играта с младата ни колежка Йоана да му доставя голяма радост, за съжаление не върви в негова полза. Другият кавалер е Сашо, който от години не е играл карти, но през глава се хвърля в предизвикателството и на няколко пъти обира овациите със смелото си предложение за „всичко коз” след няколко категорични паса от останалите. Дамите Надежда и Иванка се оказват силна конкуренция в играта на „Не се сърди човече“. Срещата завършва с усмихната обща снимка и обещание скоро пак да се видим, и както може би вече предполагате, обещанието бива изпълнено.

На 5-ти март, второто посещение по проекта отново ни отвежда в дома за стари хора и за щастие се срещаме Restart1с някои стари познайници, както и с нови желаещи за няколко врътки карти или настолни игри. Раздаваме мартенички на всички възрастни хора, отправяме и получаваме много пожелания за здраве, щастие и дълголетие. Този път музикалното оформление е сборен диск от стари градски песни.

Но освен игри и забавления, срещата се оказва и своеобразно поле за практикуване на чужди езици. Разговаряме с двама истински полиглоти:  Лидия, която е работила като преводач и владее перфектно чешки и немски език, макар отдавна да не е имала възможността да ги практикува, и Борис, който може да изпита основните ти познания по английски и да сподели без проблем на немски и испански мъдрите думи, че „липсата на пари не трябва да ни прави тъжни“. Миг на щастие, че в екипа имаме хора с английски, немски, испански и чешки, когато Борис решава да рецитира стихове на френски и никой не ги разбира. За домашно си отбелязваме подготовката на повече езици за следващия път.

Положителната емоция от срещите между млади и възрастни хора дава нова енергия на проекта и участниците в него, и се надяваме това да е само началото на много зареждащи и усмихващи посещения. Посещенията в София продължават, като на фокус са и други домове в столицата, а междувременно обсъждаме и възможности за посещение и в други населени места. Желаещите да бъдат част от нас – доброволците на „РЕстарТ“ са добре дошли, като могат да се свържат с нас през фейсбук страницата на проекта, както и на info@oib.bg .

Автор : Петя Петрова