За мотивацията, изобретателността, оптимизма и идеите на … Диана Найденова

Diana_NaydenovaНосителите на промяната не се раждат такива. Те се създават, усъвършенстват и реализират. Те се борят и успоредно с това – израстват. Един добър пример за носител на промяната в нашето ежедневие, е Диана Найденова – председател на „Обединени идеи за България“. Диана е завършила магистратура “Finance & Private Equity” в Лондон, и работи в сферата на рисковите дялови инвестиции в България, а съвсем наскоро бе част и от два мащабни проекта : “Sofia Service Jam” и “Entrepregirl v3.0”.

“Sofia Service Jam” e представлява отборно дизайн предизвикателство около глобална тайна тема, която бива разкривана на участниците по едно и също време. На база на тази тема екипите имат на разположение 48 часа да разработят иновативна услуга или продукт чрез създаване на физически прототип, за да покажат идеята си.

Събитието е насочено към професионалисти и студенти в сферата на бизнеса и дизайна, но то е подходящо и за други специалисти от разнородни сфери като софтуерни и технически инженери, архитекти, предприемачи, художници и всеки заинтересован в процеса на креативното мислене. Специално подбрани ментори помагат на участниците да развият концепцията на проекта, а Диана Найденова е именно един от тях. Вижте какво разказа тя :

 

Опиши с три думи събитието „Sofia Service Jam“ …

– Артистичност, изобретателност, инициативност.

Предизвикателство ли бе за теб участието ти като ментор? Защо?

– Младежите бяха изключително мотивирани и с лекота търсеха и приемаха обратна връзка за своите идеи и създаването на първи прототип. Организаторите от своя страна подходиха с отговорност към проекта и бяха на разположение при въпроси и коментари от страна на менторите. Участието ми като ментор беше удоволствие за мен. Надявам се да е било полезно и за участниците.

„Мечтите понякога остават само мечти, защото не сме опитали да ги сбъднем“ – това е “Entrepregirl v3.0”. Третото издание на първия български конкурс, насочен към развиване на предприемачеството сред младите момичета, вече е факт.За наградата Entrepregirl могат да се борят кандидатки на възраст от 16 до 25 години, а тя включва стипендия за алтернативна MBA (аMBA) програма на Бизнес институт (The Business Institute), едногодишно менторство и членство в Български център на жените в технологиите (BCWT), място в Junior Achievement STartUp Hambar в София Тех Парк. 3 от момичетата с най-добри идеи ще бъдат представени в инициативата на JA Bulgaria – Активизирай се! В предприемаческото събитие, Диана води две работилници: „Генериране и валидиране на идеи: първи стъпки в предприемачеството“ и „Структура на добрия екип, комуникационни умения и презентационни умения“. Ето какво сподели тя и за това преживяване:

     Какво е да си Entrepregirl v3.0?

–    Момиче с идеи, енергия и устойчивост на опитен професионалист.

Как се създава идея, достойна за наградата?

–        Важна е не идеята, а изпълнението. Момичетата трябва да създадат продукт, за който са получили реална валидация от потенциалните клиенти и който имат възможност да реализират. Според мен, висок шанс за успех в конкурса имат тези проекти със сериозен потенциал за изпълнение, а не тези с най-иновативна идея.  Идеята има стойност само в комбинация с резултата от нея.

С какво жените предприемачи превъзхождат мъжете?

–         Жените предприемачи са в състояние да решат проблеми, които мъжете предприемачи дори не могат да разпознаят. В индустрии, които се доминират от жени потребители, най-често те са тези, които могат да видят необходимостта от иновация и да генерират продукт, който решава тази необходимост. В световен мащаб към момента се развиват фондове, насочени предимно към финансиране на компании, които са основани или ръководени от представители на нежния пол. Фондове за рискови инвестиции като BBG Ventures, Belle Capital USA, Female Founders Fund, Golden Seeds, както и успехите на техните портфолио компании, дават пример за тази тенденция.

Кои са качествата, които притежават хората – носители на промяната?

–             Приложна интелигентност, неугасващ оптимизъм и обмислена предприемчивост.

 

Автор: Петя Петрова