Parknshare: споделено паркиране, защо не?

Изминаха 10 дни от Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018, но ние сме силно мотивирани да ви разкажем повече както за идеите, спечелили първите три места, така и за отборите, които ги сътвориха. Ред е на победителите в тазгодишното издание, които грабнаха наградата от 10 000 лв., предметни награди от партньорите, посещение на Европейските институции в Брюксел, както и еднодневно обучение по “Design thinking”.

1.Защо решихте да участвате в Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018?
– Решихме да участваме в Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018, защото видяхме потенциална възможност да валидираме нашата идея, тъй като вярваме изключително много в нея и в проблемите, които искаме да решим. Също така това е шанс да имаме достъп до млади и умни хора, с които да обменим идеи и да изградим бъдещо сътрудничество. Не на последно място забелязахме възможността да се запознаем с много ментори и хора, които да ни помогнат с бъдещото развитие на идеята.

2.Разкажете ни повече за вашия проект.
Parknshare е платформа за споделено паркиране. Това е място, където искаме да съберем хора, които предлагат, и хора, които търсят свободно паркомясто. С Parknshare целим да решим проблемите свързани с паркирането, задръстванията и замърсяването на въздуха в градската среда. Също така разработваме система за управление на паркоместа, която да бъде предоставена на различните институции като болници, общини и прочие. Целта е да намалим изобилието от паркоместа, които остават неизползваеми. С Parknshare искаме да изградим общност, която да насърчава споделянето между хората.

3. Как възникна идеята за създаването му?
– Всичко започна една вечер, в която с група приятели дискутирахме различните проблеми в нашата столица и по какъв начин можем да помогнем на обществото с решаването им. Основният проблем, който забелязахме, е именно този с намирането на свободно паркомясто, което отнема твърде много време и усилия. Установихме, че много от хората в града оставят своето паркомясто свободно през деня, когато отиват на работа. От друга страна, много шофьори имат проблеми с намирането на свободно паркомясто. Чрез Parknshare всеки, притежаващ паркомясто, ще може да го сподели и да изкара допълнителни доходи, а всеки, който търси такова, ще може да си резервира паркомясто за даден ден и час и съответно да си спести време и усилия.

4. Какви смятате да са следващите ви действия в посока реализация на проекта?
– Нашата цел е да излезем максимално бързо на пазара. Ние от Parknsharе целим да сме близо до своите клиенти, като по този начин ще помогнем за изграждането на една споделена икономика. Поради тази причина основните цели в следващите месеци са разработката на платформата и популяризирането на идеята. Не на последно място, смятаме да потърсим бъдещо сътрудничество с ментори и инвеститори, които харесват нашата идея и споделят нашата визия. Бихме искали да намерим хора, които да ни помогнат с техните знания, умения и опит, за да може да сме максимално полезни на обществото.

5. Има ли нещо, което считате, че ще ви затрудни при реализацията му?
– Вярваме, че ще реализираме Parknshare успешно в България, което би бил страхотен старт за популяризирането извън граница. Със сигурност ще срещнем трудности по пътя, но с необходимото желание, усилена работа, визия и насоки от ментори и инвеститори ще ги преодолеем. Едно от нещата, които мислим, че ще ни затрудни е именно изграждането на споделеност между хората и изграждането на доверие към Parknshare. Това е труден процес, особено в България, тъй като българското население е изгубило доверие към държавата и най-вече към хората. Именно това ще бъде и голяма пречка, която ще трябва да преодолеем, но с търпение, откритост и близост до обществото, екипът на Parknshare вярва, че ще го постигне.

6. Защо избрахте България като място за създаването на проекта?
– Ние от Parknshare припознахме проблема с паркирането в родния ни град и това бе основната ни мотивация да започнем от България. Освен това забелязахме, че при решаването на този проблем, ще намалим задръстванията, замърсяването на околната среда и загубеното време на хората, които търсят свободно паркомясто.

7. Имате ли идеи за Академия за Иновации 2019?
– За момента сме фокусирани върху успешното реализиране на Parknshare в България. Със сигурност, с наближаването на Академия за Иновации 2019, ще обмислим възможността да участваме отново, тъй като имаме и други идеи, които ни се струват интересни и приложими.

Петър: “Expect the best. Be prepared for the worst. F*ck what others think. Do your own thing. If you can dream it, you can do it! Stay strong, hustle hard and be positive!”
Лъчезар: “Нека заедно подобрим града, в който живеем.”
Атанас: “Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в мечтите си”

Пожелаваме успех на Parknshare и с интерес ще следим как се развива проектът!