StudyHub: първото по рода си пространство за споделено учене в София

Днес ще ви запознаем с Wind of Change – екипът, който зае почетното трето място в Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018, а освен това грабна и двумесечния платен стаж към отдел “IT Иновации“ на TBI Bank.

В настоящия материал можете да разберете повече за техният проект – StudyHub.

1. Защо решихте да участвате в Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018?
– Академия за Иновации: Идеите 2018 беше възможност за нас – екипът на StudyHub, на първо място да спечелим вниманието на хората на един наболял, но не толкова широко известен проблем – липсата на места за учене в Студентски град.

2. Разкажете ни повече за вашия проект.
– StudyHub е първото по рода си пространство за споделено учене в София. Чрез него нашият екип иска да даде достъп на младите хора в София до едно денонощно работещо помещение, с което да им помогнем да учат и да се развиват по-добре и така да създадат една студентска общност.

3. Как възникна идеята за създаването му?
– Идеята за StudyHub се роди напълно случайно. С Цветомира учим Софтуерно инженерство и една вечер имахме да пишем много тежка домашна по „Увод в програмирането“. Ние живеем на общежитие, а нашата трета съквартирантка става в 5 часа сутринта за работа и се оказа, че няма къде да учим. Иронично, в 3 през нощта се озовахме на бензиностанция в Студентски град и решихме, че не може да няма място, където човек да учи вечер. Така след няколко разговора се роди идеята за създаването на такова пространство.

4. Какви смятате да са следващите ви действия в посока реализация на проекта?
– След дъгли разговори успяхме да издействаме едно помещение в блок 57, до Зимния Дворец. Даденото ни без наем помещение се нуждае от цялостен ремонт и обзавеждане, затова следващите стъпки за нашия проект се стремят точно натам – да намерим потенциални спонсори, които искат да вложат пари в образование. След направения план от проектанта, с когото работим и бюджета, които съставихме, на ред е намирането на това спонсорство.

5. Има ли нещо, което считате, че ще ви затрудни при реализацията му?
– Нека започна по отдалеч. Когато в Google се напише Студентски град, заглавията не са позитивни. Студентски град не е синоним на образование и иновация. Точно заради този факт реализацията на проект в този квартал е изключително трудна. Не всеки вярва, че тук има млади хора дошли да учат и да се развиват. Това прави търсенето на потенциални спонсори много трудно. Също така целта на самия проект е да се самоиздържа, т.е. ние няма да печелим от младите повече от парите, нужни, за да работи това помещение, а това не се харесва на всички от бизнеса.

6. Защо избрахте България като място за създаването на проекта?
– Както едни млади хора казват: България е супер. Ние, екипът на StudyHub, вярваме изключително много в това. България е малка страна, но с много мотивирани за успех хора. Нашата цел е не да излизаме навън, за да помогнем на хората, а да останем тук. Да направим една нова действителност. Да премахнем лошата слава на Студентски град – защото, да, България е супер!

7. Имате ли идеи за Академия за Иновации 2019?
– Ако питате дали имаме идея за проект, не. В момента сме се концентрирали над това да направим StudyHub реалност. А ако питате дали имаме градивна критика как следващото издание на академията да бъде по-добро – да. Първо позитивните страни – страхотен организационен екип, който винаги е на среща при възникнали въпроси, и локация, която те мотивира да успяваш. А градивната критика е, че според нас е нужно трите категории да са независими една от друга, защото Социални решения и Дигитални иновации са доста различни направления. Обобщено, за нас Академия за Иновации: Идеите 2018 е едно страхотно събитие, което помага на хората с идея да успяват.

Екипът на StudyHub иска да Ви даде един съвет – Ако си мислите, че с малко труд ще постигнете много, е, много грешите. Така че дерзайте, борете се за мечтите си и ще видите как успявате.

Екипът се нуждае и от спонсори, за да реализира успешно идеята си, а ние вярваме, че мечтите се сбъдват, когато се работи упорито! Пожелаваме успех и с нетърпение ще очакваме официалното откриване на StudyHub в Студентски град!