Parknshare: Победители в Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018

Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018 – единственото по рода си събитие, което събра отново най-мотивираните, най-амбициозните и най-талантливите студенти на България. Литературен клуб „Перото“ на НДК бе дом на иновациите по време на хакатона, а благодарение на нашите спонсори и партньори, се чувствахме като у дома. Организатори на събитието – Обединени идеи за България и агенцията за иновации Innovation Starter.

Над 150 студенти от 19 университета се бориха за голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени от TBI Bank и Европейската комисия в България, еднодневно обучение по “Design thinking”, предоставено от Studio Why & Dutch Design School, 2-месечен платен стаж в отдел “IT Иновации“ на TBI Bank, едногодишен домейн, предоставен от Superhosting,bg, както и награди от Progress и Questers. Благодарение на сладката подкрепа на Lion, Roobar, Нескафе 3в1 и Трапезна вода Савина, екипите успяха да дадат най-доброто от себе си.

В тазгодишната Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018, участниците имаха възможност да създадат проектите си в една от трите мисии – „Социални решения“, „Изобретения на бъдещето” и „Дигитални иновации“. В журито участваха Изпълнителните директори на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета.

По време на откриването, Бойко Благоев, Ръководител отдел “Информация и комуникация” към Европейската комисия в България и откриващ лектор на Академията, сподели: “Събитието ще бъде толкова полезно за вас, колкото сами си го направите! Бъдете активни и работете върху слабите си страни като се възползвате от помощта на менторите и журито.”

След официалното откриване, участниците имаха възможност да присъстват на лекции, които да им помогнат успешно да оформят, презентират и промотират проектите си. С тази нелека задача се заеха:
– Benjo van den Boogaard, Основател на Dutch Design.school и Studio.why, с лекция на тема: „Innovate the entrepreneurial way“
– Венеция Нецова – Ангова, Председател на Association of the Bulgarian Leaders and Entrepreneurs – ABLE, която сподели за тънкостите на проектния мениджмънт
– Диана Аладжова, Председател на Обединени Идеи за България, която въведе участниците в начините за финансиране на стартиращи идеи
– Християн Стоилков от 356labs даде съвети за въздействащи и уникални начини за представяне на презентации
– Георги Малчев от Xplora BG потопи екипите в бурното течение на маркетинга.

На 2 юни, менторите, които насочваха екипите в подготовката на проектите, имаха тежката задача да излъчат отборите, които отиват при малките журита. Успешно продължилите екипи представиха в 6 минутни презентации идеите си пред малките журита, състоящи се от по 4 човека. Най-добрите шест екипа бяха допуснати до големия финал.

1. Гидовете. Тяхната идея е свързана с разработката на мобилно приложение, което разпознава сгради/места/паметници с камерата и изкарва детайлна информация за тях в интерактивна форма.

2. Wind of change. Екипът има желанието да създаде 24/7 co-studying пространства в района на Студентски град.

3. Space Division. Идеята им е да се разработи иновативна учебна програма за ученици и студенти за опознаване на космическите науки чрез лесен метод за сглобяване на куб-сателит. Програмата цели да създаде нов подход в учебното преподаване и съдържание, за да бъде показано, че с космически дейности може да се занимава всеки проявяващ любопитство младеж.

4. Seears. Извънкласни занимания и онлайн платформа, насочени към ученици от 10-ти до 12-ти клас, чиято цел е да им дадат знания за практическите аспекти на живота на всеки възрастен. Например, за търсенето на работа, правните отношения с работодател и институции, плащането на данъци, управлението на лични финанси и други.

5. Parknshare. Уеб платформа/мобилно приложение за споделено паркиране. Крайният продукт предлага иновативен подход за резервиране и даване под наем на паркоместа. Приложението ще има два типа потребители: обикновен и собственик. Обикновеният потребител може да резервира място за паркиране на определенa локация, за предпочитани дата и час. Собственикът може да даде под наем паркомясто, гараж или паркинг и да управлява графика, цената и клиентите за своите паркоместа.


6. ЕasyRoute. Приложение, индикиращо велоалеите, спортните и детски площадки, и имащо за цел да улесни колоездачи, родители и спортисти.

На трето място се класира Wind of change. Освен посещение в Брюксел и предметни награди, те спечелиха и специалната награда – платен двумесечен стаж в отдел “IT Иновации” на TBI Bank.

Второ място грабнаха студентите от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново – Space Division.

Първенци в състезанието станаха Parnkshare. Те получиха наградата от 10 000 лв., както и предметни награди от партньорите.

Една от изненадите на събитието бе обявена от Бойко Благоев, Ръководител отдел “Информация и комуникация” към Европейската комисия в България, и тя гласеше, че не само един, а и трите екипа ще имат възможност да посетят Европейските институции в Брюксел.

Благодарим на всички за енергията, с която бе заредено събитието! Ще ви очакваме догодина с още по-иновативни идеи!