Ученически работилници

Димитър Личев учи машиностроене в Карлсруе, Германия. За втори път тази година той отделя от кратките си ваканции в България, за да покаже на ученици как всъщност преминава един обикновен ден на един студент по инженерство. „В учене за изпити, правене на проекти на Creo Elements, правене на сметки на Maple, а през останалото време в малко забавления”, беше отговорът му.

 

На 13 декември единайсетокласниците  от 51 СОУ „Елисавета Багряна” в столицата имаха възможността да видят какво точно се крие зад имената “Creo Elements” и “Maple“.

Какви проекти се правят на тези програми ли?

„Последно правихме един земеделски трактор с ремарке, което да събира сено.”

И сякаш това не е достатъчно…

„За ремаркето трябваше да измислим целия механизъм, как да се събира сено, да се балира вътре и след това да излезе навън балирано. А за трактора – всичко – шаси, как да се закрепи двигателя, скоростна кутия и накрая малко дизайн.” – разпалено обясняваше пред публиката младият български инженер.

За да не се уплашим всички ние, които не разбираме много от точни науки, Митко обясни, че Maple може да прави и нещо по-познато –  да решава квадратни уравнения. В този момент и скараните с числата сред публиката си записаха името на програмата, с която домашното по математиката ще стане много по-лесно. CreoElements пък прави 3D чертежи на различни модели. Дамите сред публиката взеха активно участие в избора на цветове за модела на Митко, така че той вече знае, че трябва да използва цикламеното по-предпазливо. Момчетата пък бяха много добре запознати с третата програма, която Митко презентира – VirtualDJ. Тя дава възможност на всеки да се превърне в истински DJ на новогодишното парти. Тези, които вече я бяха изпитали, дадоха идеи и за програми за по-напреднали. Последната презентирана програма ще е полезна на всеки, на когото му се налага да прави презентации. Prezi е достъпен и интуитивен сайт, с който презентациите стават много по-интересни от добре познатите ни PowerPoint файлове.

И така поне учениците от 51 СОУ вече разбират по-добре инженерите. А, както каза Митко, “Ако сме помогнали и само на един от тях да разбере дали тази професия е за него, значи сме си свършили работата.”

P.S. Междувременно на следващия ден в 51 СОУ се проведе и вътрешна среща между учениците и учителите под надслов „Идеите – това сме ние”, вдъхновена от конференцията на ОИБ. Целта е всички заедно да решат какво може да се направи, за да стане училището по-добро.

Юлия Кошаревска