1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Лектори

Разпространяване на социалното предприемачество

Стояна Стоева е консултант на младежки проекти и преводач на свободна практика. От три години е част от екипа, разработил и спечелил кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017. Завършила е философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има опит в работата в неправителствения сектор и маркетинговите изследвания. От 2013 г. е част от доброволческа група „Розови очила”, която работа за подобряване живота възможностите развитие на деца от институции. През 2014 г. заедно с Мая Донева става финалист в конкурса за социално предприемачество ПРОМЯНАТА, на фондация Reach for Change и Nova TV с проект за създаване на социална чайна във Варна.Култура на взаимопомощ

Антоанета Попхлебарова основава и управлява успешно високо професионален езиков център „Виста” във Варна от 1998 година насам. Не само страхотен преподавател по английски, но тя е и от онези личности, които имат дарбата да заразяват хората с желание да бъдат активни, полезни и добри, като създава среда, където това да с случва. Основател и президент е на фондация „Деца на Балканите”, която посреща целогодишно чуждестранни доброволци по програмата „Европейска доброволческа служба”. Също така през 2007 помага на голямата си дъщеря Елица Попхлебарова и нейните съученици и приятели да открият варненски клон (чаптър) на международната организация People to People International, създадена от президента на САЩ Дуайт Айзенхауер. Сега начело на организацията е неговата внучка Мери Джейн Айзенхауер. 

PTPI е разпространена в над 135 държави, а за последните шест години варненският клон- „Делфините” е в топ 10 на най-активните чаптъри в света. В едно от своите интервюта, тя споделя: “И така – аз съм вдъхновена да помагам на тези деца, които в обръгналата ни от скандали, непочтеност и проблеми държава продължават да носят в сърцата си увереността, че чудесата стават там, където струи добрата воля!” Споделяйки същия мироглед, вярваме, че Антоанета Попхлебарова е най-подходящият и вдъхновяващ лектор за екипа Култура на взаимопомощ

 

Иновации за Морската градина

Габриела Петкова работи за Greenpeace България от 2 години като координатор на доброволци. Завършва икономика и мениджмънт, а след това живопис, но вече от 10 години каузите за опазване на околната среда и устойчиво развитие са приоритет за нея. Посланието й: "Всички хора да мечтаят повече, да вярват в каузата на живота си и да действат за по-смислено и по-устойчиво бъдеще."

 

Може да се регистрирате за "Идеи на хоризонта" до 23.59ч. на 11 март! (Събитие във fb)

Работилници и ментори

Галин Желязков ще води семинар по презентационни умения (pitch skills) по време на "Идеи на хоризонта". Той е сериен предприемач в технологичния сектор, като от 2008 г. е технически директор на 158 ООД. Завършва бакалавърска степен по Софтуерно Инженерство и Мениджмънт в Гьотеборгския Университет, Швеция през 2009 и магистърската си степен по Глобален Иновационен Мениджмънт в Университета Стратклайд, Шотландия през 2010 и Магистърска степен по Предприемачество и Иновации от Университета Суинбърн, Австралия през 2011. През 2012 става изпълнителен директор на основаната от него компания GoFreight Holdings P/L.

 

Венелин Добрев е съорганизатор на "Идеи на хоризонта" и ще проведе обучение по проектен и събитиетн мениджмънт по време на форума. Той е магистър "Бизнес икономика" в Икономически Университет Варна. През 2012 година създава своя фирма за организиране на събития "Dream Events", която успешно развива и управлява две години. През 2013 стартира паралелно инициативата "Младите успели българи", която има за цел да докаже, че успешното бъдеще в страната е възможно чрез представяне на историите на млади хора, които успешно са се реализирали в България. Миналата година съвместно с още двама студенти започва работа по реализацията на туристическо мобилно приложение "Alternatrip", като част от проекта е и създаването на първите алтернативни турове в България, чието начало е дадено във Велико Търново и продължено във Варна. От шест месеца Венелин Добрев е управител на споделеното работно място на Варна Beehive Co-working Space.

 

 

 

Градска и околна среда

Тема: Иновации за Морската градина

Модератор: Йордан Димитров

[Анкета за идеи за иновации в Морската градина. Сподели какво искаш да се промени!]

 

 

Разхождаш се в морската, тъкмо си приключил с пуканките от Дядото, но не виждаш кошче за боклук в твоя близост, затова го стискаш в ръка докато намериш. „По- находчиви” посетители преди теб, са намерили решение- хвърляш на алеята, на тревата, в храста… Не след дълго сядаш на пейката с най-добър изглед. Тя пък се оказва пред разпадане, може да и липсва някоя дъска, но за сметка на това прочиташ някои друг поздрав за семейството си на нея или имената на седелите вече там … Познато нали? Морската градина е не само един от символите на Варна, но и се посещава ежедневно от стотици жители на града, затова облагородяването и превръщането и в едно по-чисто и спретнато място за отдих и разходка, биха подобрили значително градската среда и облика на града.

 

Въпроси, на който искаме да отговорим:

 

 • Как бихме искали да изглежда Mорската градина във Варна?

 • Какви са начините да спрем утвърдени лоши практики като застрояване, замърсяване и други?

 • Как ще го постигнем?

 

Примерни проекти:

 

 • Озеленяване и изчистване

 • Ремонт на паметници

 • Освежаване на местата за отдих (ремонт, боядисване на пейките и сенниците)

Култура на взаимопомощ

Тема: Култура на взаимопомощ

Модератор: Таня Иванова

 

Една от тенденциите, които се наблюдават не само в България, а и в световен мащаб, е неравномерното разпределяне на ресурси между хората. В следствие това води до разединяване на гражданското общество, отчуждаване, незаинтересованост и пасивност от страна на гражданите към недостатъците на обществото, в което живеят. Въпреки това, в последните години се усеща все по- висока гражданска заинтересованост и активност спрямо решаването на общи социални/ граждански проблеми. Има множество (само)инициативи, фондации, сдружения, неправителствени организации, които работят усилено в тази посока с цел спомагане за решаването на даден казус, касаеш тях и техните съграждани т.е. на принципа на взаимопомощта. Ето защо смятаме, че взаимната помощ във всичките и форми, е начинът да подобряваме средата, в която живеем, по начинът, по които искаме.

 

Въпроси, на който искаме да отговорим:

 

 • Какво разбираме под взаимопомощ?

 • Може ли тя да има негативни последици?Ако да, как да ги избегнем?

 • Как гражданите на Варна може да обменят идеи, опит и да си бъдат взаимно полезни?

 • За кои социални проблеми бихме искаме да намерим решение?

 • Как можем да изградим споделена визия, която да бъде реализирана след това?

 

Примерни проекти:

 • Умален проект на хранителна банка за Варна

 • Групи за взаимопомощ (принципа на self help groups)

 • Усеща се липсата на адекватни старчески домове, но е възможно да се направят подобрения или редовни посещения на пенсионерските клубове

Образование и предприемачество

Тема: Разпространяване на социалното предприемачеството

Модератор: Йоана Атанасова (Идействай, Start It Smart)


Развиване на нови и интересни начини за разпространение на предприемачеството и социалното предприемачество сред ученици, обучаващи се във Варна и областта. Всичко това с цел за насърчаване на варненските младежи да бъдат търсещи и амбициозни, активни в преодоляването на обществени предизвикателства, самостоятелни в своето (кариерно) бъдеще.


Въпроси, на които трябва да си отговори екипът:

 

 • Какви проблеми реалистично биха могли да бъдат адресирани от ученици с техни социално-предприемачески инициативи?

 • От кого зависи още мнението на ученици, към кого може също да насочим потенциални проекти (освен директно към ученици)?

 • Проблеми, които биха възникнали преди и по време на реализацията на бъдещия проект. Как да въвлечем младите хора в процеса на работа? С какво да ги мотивираме?

 

Примери за проекти:

 

 • Организиране на семинари, лекции, серия от неформални обучения. (напр. Идействай)

 • Провеждане на състезания (напр. Твоят проект, Junior Achievement)

 • Инициативи, насочени към учители, родители и ролеви модели на учениците