1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Закриване от Източен БерлинКалина Дренска се включи с кратък конферентен разговор от Берлин, Германия, поставяйки началото на церемонията по закриването на форума "Идеите-това сме ние 2". Поради лошата техническа връзка на интернета ви предоставяме текста на речта й тук.

Здравейте и честит празник, мили приятели!

Аз съм Кали, член съм на ОИБ и заради всички вас и този форум вероятно няма да си завърша семестъра успешно. Имам да предам 4 курсови работи от по 15 страници всяка, а още дори не съм ги започнала, защото съм твърде заета да вися във фейсбук и да "рифрешвам" през минута-две, за да не пропусна някоя нова снимка, статия или клип от форума. Честно, фейсбук никога не е бил толкова забавен! Вчера дори имаше слънце в Берлин, а живеещите по тези ширини знаем, че това се случва кажи-речи веднъж месечно, но въпреки това цял ден висях пред компютъра и писах коментари в социалните мрежи...

Преди няколко дни на концерта си в София Роджър Уотърс пусна надписа Big Mother is watching you и, честно да ви кажа, това най-точно описва моята връзка с форума тази година - наблюдавах ви много старателно, всичко знаех и виждах! Така например ми е известно, че в рамките на форума Пирин успя най-после след цял живот търсене и терзания да открие своята симпатична адашка - Пирина. Знам и за грандиозното изпълнение на "От икебана дървесата ги боли" по време на знаменитото караоке в "Кода". Разбрах също, че от наука обичат да посръбват C2H5OH, а на Юлия от Социални политики ще й се скaрам - големи скръндзи сте, висящото кафе без захар сте го били раздавали - аман!

Начинът, по който съпреживях случващото се, а именно онлайн чрез социалните мрежи, е и начинът, по който вече почти две години поддържам връзка с България и с колегите от Обединени идеи за България. В ОИБ обичаме да казваме, че имаме връзка от разстояние с България - модерните технологии заместват физическото присъствие в родината. Четем всеки ден статии, активни сме в мрежата, следим родината сякаш под лупа. Най-голямото предизвикателство на връзките от разстояние е именно липсата на пространствена близост, което малко или много влияе на мотивацията ти да продължиш да градиш и поддържаш тази връзка. И затова искам от цялото си сърце да ви благодаря, защото вашата активност, мотивираност и желание да действате в името на това в родината да се утвърждават стъпка по стъпка положителни практики, ме зареди с огромна енергия и ентусиазъм да мисля, действам и градя за България поне за година напред - до следващия форум!

Наред с благодарността си, искам да отправя и една много искрена молба към всички тукприсъстващи прекрасни млади хора - където и да сте по света, каквото и да правите, моля ви, не забравяйте България! Тя може да е малка, да има своите проблеми, но има нужда най-вече от нас - човешкия си капитал, който може да задвижи процесите в правилната посока. Колкото и клиширано да звучи, аз продължавам искрено да вярвам, че именно от усилията на всички нас зависи кое накъде ще тръгне. И освен тази най-искрена молба, искам да отправя и един призив към вас, свързан с днешния празник на Съединението на България. В последно време процесите у нас говорят за едно мащабно поляризиране на обстановката, причините за което са разнообразни и многопластови. Затова най-горещата ми молба към вас е - не допускайте да ви разделят и не си позволявайте неволно да станете инициатори на разделение в обществото! В рамките на форума развихте едно свое изключително важно качество - способността да водите диалог. И ако го използвате занапред в обществения си живот, ще разполагате с най-силното оръжие срещу разделението. Говорете и изслушвайте хората - не само тези, с чието мнение и позиция се идентифицирате. Дайте шанс за включване и на непопулярни мнения и обществени групи, само така може да бъде воден наистина конструктивен демократичен диалог. А той за мен е ключът към изхода от много от проблемите у нас.

Калина Дренска

/06.09.2013г. Източен Берлин/

Share