1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

С гръм и трясък

Доказана концепция – check. Мотивирани организатори – check. Млади и развълнувани участници – check. Крупни количества кафе – o, double check!

„Идеите – това сме ние” се завръща с гръм и трясък!  Само броени дни остават до началото на дискусиониия форум, чието второ издание ще се проведе от 3 до 6 септември в СУ "Св. Климент Охридски" и, основно, в сградата на училищата "Банкер" и 139 ОУ "Захари Круша".

Тазгодишнте участници ще бъдат изправени пред нелеката задача да продължат отличната работа на „предците си” от първото издание.  Целта е не само да бъдат дискутирани актуалните проблеми на българското общество, но и да се организират осъществими проекти и инициативи, които екипите да реализират в месеците след конференцията.

Екипът по наука и технологии, ръководен от Неделяко Недялков и Любомир Янчев, ще развива проекти в рамките на следните теми: „Разпространяване на природните и приложните науки сред младежта”, както и „Интернет пазарите и имплементацията им в мобилните приложения”.

Не е тайна, че българската научноизследователска система е изправена пред сериозни проблеми, които на пръв поглед изглеждат непосилни за решаване. Липсата на финансиране, както и коректна държавна политика в областта са само част от факторите, допринесли за настоящето състояние на науката в България. Ограничените възможности за набиране на квалифицирана работна ръка в областта на точните науки като математика, химия, физика оказват негативно влияние  върху по-малките икономики, каквато е и българската. Понастоящем броят на учените в трудоспособна възраст е трима учени на 1000 души при оптимални стойности осем на 1000 – обезкуражаващи показатели за България,  имайки предвид факта, че българите са на второ място в света по резултати от тестовете за интелигентност на Менса.  Какво точно ни казва това? Потенциалът го има, но основното предизвикателство пред екипа ще бъде намирането на начини за повишаване на интереса към гореспоменатите научни области, особено сред по-младите ученици. Изграждането на интерактивна социална мрежа, където ученици и социално отговорни учени могат да комуникират и да обменят опит и информация, както и провеждането на кратки училищни „лекции” пред по-голяма аудитория изглеждат като  възможни проекти, върху които екипът ще се съсредоточи по време на четирите си дни заедно.

  Последните петнадесетина години са белязани от възникването на нови интернет платформи за търсене, онлайн търговия, онлайн медия, предлагане на работа и т.н. Втората тема, която екипът по наука и технологии ще разглежда по време на „Идеите – това сме ние 2”, засяга светкавично развиващите се интернет пазари и тяхната интеграция в мобилните приложения. Интернетът е спомогнал за създаването и развитието на нови пазари, характеризиращи се с огромен обем, нови иновации, както и събирането и използването на набор от конкретни данни за максималното улесняване на потребителя според личните му интереси и предпочитания.  Все повече и повече магазини и частни предприятия търсят иновативни начини за увеличаване на онлайн продажбите си. Силното интернет присъствие се е превърнало в задължителна предпоставка за всеки бизнес, било то малък, среден или голям. Доказателство за това е увеличението на онлайн продажбите в България от 2010 година насам, което се оценява на 35 пъти. Също така, ако средностатистическият интернет купувач през 2010 е пазарувал в рамките на 3-4 лева , то сегашният харчи значително повече – около 70 лева. Обект на дискусия ще е създаването на прототип на по-различен и по-функционален онлайн магазин за хранително-вкусовата промишленост или медицината.

С провеждането на гост-лекции, както и на многобройни работилници, организаторите се целят максимално да улеснят участниците в по-нататъчните фази на проекта, а именно неговата реализация. В рамките на четиридневния дискусионнен форум екип Наука и технологии ще бъде посетен от гост-лектори Любов Костова, директор на „Британски съвет България” и глобален мениджър на Британски съвет за FameLab, и Едуард Димитров от 3DWebDesign.

Усилена работа – check. Много положителни емоции – check. Нови приятели и съмишленици – o, doublecheck!

Алекс Недев

Снимки: Мартин Лазаров

Share