1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Школа за ОИБ-ейци

Какво е значението на социалното предприемачество и кои са факторите, отоговорни за бързите темпове на развитие през последните години? Как да структурираме бизнес модел на социално предприятие и как да подберем правилните хора за него? Кои ключови умения са ни необходими за успешното презентиране на този модел? Къде и по какъв начин да търсим финансиране за социални инициативи? На тези и на много други въпроси отговорихме по време на първото издание на „Школата за ОИБ-ейци“.

В периода 7 – 18 март Обединени Идеи за България проведе 4 обучения, на които участниците получиха ценни съвети и практически познания от опитни лектори и професионалисти.  Обучението беше водено от Диана Найденова, председател на Обединени Идеи за България, a гост лекторите включваха Елица Баракова, Изпълнителен Директор на Фондация "Помощ за Благотворителността в България“, Юлия Георгиева, координатор на „Подлезно“, и Виктория Чучумишева, Експерт Човешки Ресурси в Ментормейт България

Школата започна с обобщаване на интересни тенденции при развитието на социално предприемачество в световен мащаб, надграждайки теориите на Майкъл Портър и Томас Пикетти. В допълнение, в работилницата бяха включени добри практики и методологии при генериране и валидиране на идеи в контекста на социалната дейност.  

По време на обученията участниците имаха възможност да анализират успешни модели на социално предприемачество като Grameen Bank, VisionSpring и Newman’s Own през перспективата на бизнес модел канвас. Бяха разгледани основни елементи на бизнес моделите и фактори, играещи главна роля за успеха. Разиграха се ролите на инвеститор, клиент и предприемач като участници в структурирането на устойчиво и успешно социално предприятие. 

Основна тема по време на Школата беше и структурата на добър екип, добри практики при подбор на членове. Кандидат членовете участваха в ролева игра, при която се дадоха примери с конкретни проблеми при дефиниране на ролите и отговорностите в екипа. 

На финалното събитие от Школата Диана Найденова, Елица Баракова и Юлия Георгиева дадоха практически съвети за процеса при набиране на средства за социални инициативи. Работилницата беше съпроводена от симулация на казус при среща между потенциален корпоративен дарител и благотворителна организация. 

Щастливи сме да обявим, че Школата приключи с много мотивирани и инициативни социални предприемачи, които ще имат възможност да изпробват на практика наученото по време на Школата с предизвикателства на социална тематика.

Добре представилите се кандидати ще се присъединят към Обединени Идеи за България! Да им пожелаем успех!

 

 

Share