1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

„Извън рамките“ – финалът : Не е важно кой колко идеи има, а кой ще направи първата крачка

Завършиха поредицата от събития на „Извън рамките“ – за всички, които мечтаят да станат предприемачи, но са от не-бизнес специалности. Финалът даде възможност на участниците в предишните издания да представят собствени идеи за бизнес-проекти. Компетентно жури, състоящо се от Любомир Янчев (създател на Melissa Climate), Петър Шарков ( Start IT Smart) и Диана Найденова – организатор на форума, оценяваха стриктно качеството и начина на поднасяне на информацията. 

 

 

Извън рамките - финалМестни и чужденци създават приятелства, потопени в атмосферата на непознато кътче земя

Идеята на първите презентиращи е да създадат услуга, позволяваща на пътуващите хора да се запознаят с местни от дадена страна, град, регион; да ги потопят в нова култура и начин на живот, чрез човек ..и да се забавляват. Как? Чрез реализирането на сайт, предлагащ регистрация и създаване на профил, като всеки регистриран ще може да е „пътуващ“ или „местен“, и местните ще предоставят възможност на пътуващите да се запознаят с тях  и да бъдат техни екскурзоводи.  „Да го въвлече в самия град, в самата култура. Това се прави на доброволни начала“, коментираха участниците.  Как е възникнала идеята? Чрез личен опит, разбира се. Смятат, че повечето екскурзоводи не дават всичко от себе си, развеждайки пътуващите, тъй като не могат да комуникират поотделно с тях. А чрез тяхната идея, разговорите ще бъдат задължително осигурени.  

 

Извън рамките - финал

Вторият екип се бе заел с нелеката задача на проекта „Discovering hands: превантивни прегледи за рак на гърдата. Те визуализираха една стряскаща статистика на грешно поставените диагнози, както и на увеличаващата се заболеваемост на жени от този тип рак. Какво е тяхното решение? Преглед чрез обучени незрящи хора, тъй като те имат по-висока чувствителност на пръстите и могат по-рано да диагностицират появата на рак на гърдата. Освен това, този начин е по-безопасен за пациента, тъй като няма облъчвания, а и така ще се осигурява работа на незрящите хора. Кой се интересува? След лично проведено от тях проучване са констатирали, че 46% от пациентите са съгласни да се подложат на преглед от такъв тип. „Нашата цел е намаляване на процента на заболелите след въвеждане на системата“, коментираха участниците. В България досега не е въвеждан подобен продукт и ако бъде приет – ще на по-ниска цена от обичайния преглед. Услугата е успешно разпространена в Германия, Австрия и други европейски страни.

 

Извън рамките - финалВключването на журито. Първият екип получи съвети как да допълнят информацията си за пазара, конкуренцията и как да подобрят цялостната концепция на идеята. Вторият отбор бе посъветван да открие начин за обучаване на незрящи, набавяне на медицинско лице в екипа, както и да обмисли  приходите и разходите.

Отборът на Discovering hands спечели наградата, предоставена от Петър Шарков: срещи с ментори от Start it Smart и възможност за представяне на проекта на Selection Days в Start it Smart. И двата отбора получават консултации и реклама на проектите си от „Обединени идеи за България“, както и безплатно офис пространство за работни срещи, предоставено от Любомир Янчев. 

 

След еуфорията, Петър Шарков разказа как се израства с математиката, когато класният ръководител е майка ти. Той сподели и с участниците някои от тайните за прогрес в сферата на бизнеса, за да бъдат успяващи. „Не е толкова важна идеята, колкото екипът“, добави президентът на Start It Smart. Любомир Янчев направи една разходка на мисълта - от компютърните игри в четвърти клас, през състезанията, Лос Анджелис  до “утре ставам на 20, а в неделя заминавам за Сан Франциско“. Той посъветва участниците: „Създавайте решения, а не проблеми! Тествайте идеите!“

Извън рамките - финал

 

Равносметката: 7 събития, 14 гост лектори и 208 участници. Много усмивки, още повече въпроси и винаги налични отговори. „Извън рамките“ приключи успешно и даде крила на мечтите, които предстоят да бъдат реализирани.

 

 

 

 

 

 

 

Автор : Петя Петрова

Share