1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Извън рамките: архитектура и управление на добрия екип

Третото събитие от серията за навлизане в предприемачеството „Извън рамките“ бе свързано с архитектурата и управлението на добрия екип. За целта организаторите бяха поканили двама млади, но вече утвърдили се в областта предприемачи – Борис Колев и Мирослав Джоканов.

Водещата Диана Найденова, като по традиция, откри събитието с презентация върху темата и разясни на участниците в проекта основните комуникационни умения, които трябва да притежават на бизнес събития и малките козове, които могат да извадят от левия ръкав, когато търсят „сродната“ бизнес душа на мероприятието. Част от съветите бяха да не се прекарва много време в т.нар „мъртви зони“ като бара или някой ълъл на залата, защото така ще ви е по-трудно да се измъкнете, ако попаднете на скучен за вас човек. Тежко, нали? Ако пък случайно ваши приятели вече са присъствали на мероприятие, осъществявано от тази организация, това значи, че те имат познати. Нека да ви представят, така определно по-лесно  ще се внедрите в ситуацията. А за да впечатлите хората пред вас си пригответе едноминутно представяне, в което да опишете най-силните си страни и постижения. Не забравяйте, че е недопустимо да рецитирате едно и също пред всички, така че се постарайте да разнообразявате според типа компания, с която се запознавате.


Част от събитието бе и играта за комуникационни умения, при когато аудиторията трябваше да посочи при коя група от снимката биха отишли и защо. Наличието на различни мнения бе факт, и почти никоя групичка не остана без нови попълнения. Водещата даде съвети, свързани с ръкостискането, диалога и невербалната комуникация. Диана въведе и структурата на добрия стартъп екип, който трябва да включва : Визионер с добри умения за постигане на желания краен резултат; Финансист, който управлява разходите и се грижи за намиране на инвеститори; Търговец, знаещ как да продаде продукта и да достигне до желаните клиенти и Бизнесмен. Като съвет, тя бе дала в презентацията следното : „Не наемайте Ваши копия в екипа си – разнообразието е ключов фактор“.

Гостите на събитието споделиха своите виждания за идеалния стартъп екип и проблемите, които се срещнали по пътя към реализиране на мечтата. „С времето разбрах, че хората, с които ми е най-приятно да работя – с тях никога не се е получавало. Най-важното един екип да просъществува, е още в началото да изясните какви са личните очаквания на участниците и кой какво е готов да даде“, сподели Борис Колев. Той е изпълнителен директор на CSR Bulgaria- Българска мрежа за корпоративна социална отговорност. Създава първата си компания на 18, а в момента управлява група от компании в сферата на маркетинговите иновации и е едноличен собственик на JT International Group. Относно как се една идея се превръща във факт, Боби коментира, че всичко се получава, ако хората са мотивирани и го правят със страст.

Другият гост, Мирослав Джоканов, е председател на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Той сподели, че „трябва да имаш много силен екип, който да знае какво прави, сутрин трябва да стават с идеята и вечер трябва да си лягат с нея“. Миро коментира, че първото нещо, което гледат инвеститорите, е екипът, а именно дали разбира от областта, в която ще прави стартъп и дали хората в екипа се разбират помежду си.

        Организаторите осъществиха и още една бърза игра : четири човека от публиката се съгласиха да влязат в ролята на търговец, продуктор мениджър, финансист и лидер, и коментираха върху какво трябва да наблегнат, за да я изпълняват качествено. Мнение по въпроса, свързан с лидерството, дадоха и Боби и Миро, като и двамата бяха съгласни с цитат от презентацията : „Лидерството е умението да накараш някого да направи нещо, което ти искаш да е направено, защото той иска да го направи“ на ген. Дуайт Айзенхауер. „Никой не може да направи нещо сам. Имаш ли втори човек – вече е наличен и лидер. В сферата на стартъпите най-често лидерът не може да направи нищо, освен ако екипът зад него не са отдадени и това не е човек, който да ги наставлява, а просто да ги мотивира“, коментира Боби и добави, че лидерът е човекът, който трябва да излезе и да поеме стрелите, заради екипа. Миро добави, че е възможна конфигурация на споделеното лидерство. „Да бъдеш лидер е лично решение“, каза той. 

 

Автор: Петя Петрова

Share