1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Извън рамките: валидация на идеи

На 28 ноември /петък/ зала „Америка за България“ в Софийски университет беше изпълнена с амбицирани младежи от не-бизнес специалности, готови да открият предприемаческото в себе си. „Извън рамките: Валидация на идеи“ събра прависти, биолози, журналисти, архитекти и други търсещи предприемаческо предизвикателство.

Основните начини за валидиране на идея, представени от водещата Диана Найденова са:

а.      Валидиране на пазара

b.      Валидиране на проблема/нуждата

c.       Валидиране на продукта

 

Специални гости на събитието бяха Dextrophobia и Eco for you, а общата им задача да разкрият как са валидирали своите нестандартни продукти на пазара.

Божидара Захариева представи същността на Декстрофобия – от генерирането на идеята, през валидацията й до днес. „Хората имат огромна нужда да се забавляват по различен и интересен начин - мислейки. Как става това? В Декстрофобия стаята е помещението, в което заедно с отбора ви ще бъдете заключени. Разполагате с един час да намерите изхода и да излезете. За целта ще трябва да преодолеете предизвикателствата и да решите задачите“, коментира тя. Според нея чрез валидацията на идея се спестяват време и пари от преследването на цел, за която трудно би могло да се намери развитие, ако тя не е толкова добра, колкото предполагаме. Основен акцент Божидара постави върху групата от хора, чрез която смятаме да валидираме идеята – нека тя не бъде формирана от приятели и роднини, тъй като те са пристрастни до известна степен.


Вторият гост на събитието бе „майсторът от ХХІ век“ – Христо Пенков от Eco for you, бизнесa с дизайнерски мебели от палети. Търсене на складово пространство, липсата на лично свободно време, финанси за материали – това са само част от проблемите, с които са се сблъскали. „Не е нужно да имате голям инвеститор за вашата идея, а да вярвате.“, сподели Христо. „Когато се спазват поставените цели – само така можете да постигнете успех. В България сме единствените, които правят професионално такива мебели. Трупаме опит, за да можем да гоним нагоре целите. Следващата цел : световният пазар“. А следващият проект, с който смятат да се захванат са  украси от палети и, неочаквано, клечки за уши от бамбук и органичен памук с красиви кутии за многократна употреба.

Основна задача на участниците в събитието бе създаването на екипи и намирането на начин да валидират необичайните продукти, предложени от Христо.

 

Имаш ли идея за реализиране? „Обединени идеи за България“ те предизвиква да дадеш шанс на предприемача в теб – следващото събитие е на 12.12 (19ч.) отново в зала „Америка за България“ на СУ с тема "Архитектура и управление на добрия екип“. Един от специалните гости на събитието ще бъде Мирослав Джоканов (Leadership.bg, VMWare).

 

Снимки и текст: Петя Петрова

Share