1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Просто действай с „Извън рамките“

Първото събитие на „Извън рамките“ стана факт. На 14-ти ноември зала „Америка за България“ в СУ събра ентусиасти от различни не-бизнес специалности, желаещи да опознаят предприемачеството. Стартовото събитие бе с тема „Генерация на идеи".

Началото на вечерта постави музикантът Денис с красиво изпълнение на китара, а след него водещата Диана Найденова въведе публиката в същността на „Обединени идеи за България“ и особеностите на проекта „Извън рамките“. „Това ще е цикъл от 7 събития, които ще се случват през 2 седмици вечерно време и ще обхващат различни аспекти от предприемачеството“, коментира тя. Всеки път ще има различни гости, темите ще стават все по-интригуващи, а мотивацията – безкрайна.

Тазвечерните гости бяха Денис Българанов и Боян Бенев, които споделиха от своя опит в StartUp – идеите. Денис Българанов е на 19 години, музикант, художник, студент по кино и телевизия, който, както самият той се определя не ходи с болни амбиции, а с крака“.

Боян Бенев е най-успешният млад предприемач на Великобритания на 2007 г. на списанието за бизнес и икономика „Start your business magazine”, автор на „Малка книга за бизнеса“. Той създава първата си компания на 16 години, а сега е телевизионен водещ в БНТ и се занимава с търговия. Боян сподели с участниците в проекта, че за да си успешен е нужно постоянство и отдаденост, да знаеш как да привлечеш първо малка аудитория, после инвеститори, след това и клиенти, спонсори и медиите, които да помогнат с привличането на още клиенти. „Да направиш бизнес само по себе си не е трудно. По-важна е стойността, която желаеш да дадеш на хората – дали искаш освен нещо, което е финансирано, да направиш и нещо смислено“, каза той.

На въпроса как да валидираме идея, Боян отговори : „Една от най-лошите идеи е да питаш някого дали ще си купи от продукта. Трябва да излезеш и да го продадеш – това е единственият начин да разбереш дали е качествен. Просто действай.“ Той също коментира, че пътят към успеха е низ от множество опити - когато победиш не се питаш защо си успял, но когато изгубиш си задаваш този въпрос и се учиш от собствените си грешки. Неуспехът не е риск, защото дава много уроци“, каза Боян.

Бе дадена възможност на публиката да генерира идеи, написвайки две неща от ежедневието или работата им, които не им допадат, а след това цялата аудитория заедно потърси тяхното решение. Изливането на токсични замърсители в реките, пластмасовите столове в кафетата и замърсяването на градовете от бездомни животни бяха само част от споделените проблеми.

В презентацията, водена от Диана, открихме и част от качествата, които притежава предприемачът, а именно:

  • да идентифицира възможности навсякъде,
  • да прилага възможността в продукт,
  • да вижда рисковете и да успява да се адаптира,
  • да е издръжлив и устойчив,
  • да е ориентиран към действие.
Ако искаш да развиеш качествата, включи се в следващата среща на „Извън рамките“, която ще се състои на 28 ноември от 19:00 часа в зала „Америка за България“ в СУ и ще бъде на тема: „Валидация на идеи“. Един от специалните гости ще бъде екипът на Dextrophobia! Очакваме те! 

 

Автор: Петя Петрова

Снимки: Петя Петрова и Михаил Хурмузов

 

Share