1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

To do list 2014 в 9 точки. А вие какво си обещахте за новата година?

Ще отслабна! Ще пътувам повече! Вече наистина ще започна да уча повече от 24 часа преди сесия! Да, коледно-новогодишните празници са времето от годината, в което всички стават по-милостиви, по-отдадени и готови на нови начинания в своя и чужда полза. Тези пориви, разбира се, са прекрасни, но все пак сме на мнение, че няма нищо по-продуктивно от непрекъснатите малки стъпки към едно по-устойчиво развитие. 

 

И за да осъществим една по-плавна връзка между старата и новата година, искаме да ви припомним проектите от форума „Идеите – това сме ние 2”, които започнаха своето развитие още през 2013 г., но ще продължават да напредват и през идната 2014.

[СНИМКИ от проектите

И така на вашето внимание:

 

 1. Едни от отличниците от форума безспорно са правистите и тяхната образователна инициатива ПраВодач. Обединени от мотото „Поведи към правото”, участниците в екипа работят за повишаване на правната култура у учениците. Пилотната фаза на проекта вече е към средата си – изнесени са 30 презентации пред около 300 ученици от столичното 73 СОУ, а начинанието намира подкрепа от издателство „Сиби” (дарени 100 конституции) и е номинирано за доброволческа инициатива на 2013 г. от фондация „Лале”.

Но целите, които екипът си е поставил занапред, са още по-амбициозни: предстои оценка и разбор на пилотната фаза и планове за разрастването на инициативата в траен проект, който да достигне до повече ученици.

 1. Особено грабваща за повечето медии беше идеята на екипа по Градска среда – проект за облагородяване на подлези, наречен „ПОдЛЕЗНО”. Момчетата и момичетата са на финалната права по доосъществяването на проекта – имат съгласието на Столична община, имат подкрепата на сходни проекти като „Трансформатори” и UnderGara, имат и осигурено финансиране за преобразяването на първия си подлез благодарение на SebaKMT, имат и медийната подкрепа на Боян Бенев и предаването „Неделя по 3”. А, всъщност вече си имат и първия подлез, по който могат да работят – бул. „Цариградско шосе” № 17 им е отпуснат за пилотната фаза на проекта. Остава само да се реши каква точно ще бъде намесата и ... да се захващат за четките, боичките, 3D-анимационните технологии или каквото там.

 1. Екипът по образование влезе в класните стаи на столичното 127 СОУ с тестовата фаза на проекта си „К.О.Д. за успех”, целящ свързването на ученици с ролеви модели и навременно и по-лесно кариерно ориентиране сред подрастващите. Лектори в са вдъхновяващи личности като университетския преподавател Стоил Моллов, адв. Силвия Семчева, ас. Капка Милчева и др. Само с 2 презентации за кариерно ориентиране са достигнати близо 130 ученици, а екипът обмисля следващите си стъпки: разрастване на числеността на екипа, развитие на партньорската мрежа (която към момента включва WishBox, издателство „Европа” и Libertas et electio) и по-усилено ориентиране към конкретните нужди на учениците.

 1. В новогодишната баница един от вечно присъстващите късмети е „здраве”. И понеже е хубаво не само да си го пожелаем на масата, но и да помагаме активно на хора, които имат нужда от по-качествени здравословни грижи, екипът по социални политики се захвана с амбициозният прoект Лечение без граници. Млади български студенти по медицина в Германия и Великобритания подпомагат български пациенти по време на престоя им в болнични заведения в чужбина – с превод, с административни и бюрократични подробности, с морална подкрепа в трудната ситуация. Проектът разполага с активна фейсбук старница и туитър канал, набрани са първата вълна студенти-доброволци, остава само да започне свързването с пациенти, които имат нужда от помощ на терен.

 1. Не само физическото здраве е от значение, разбира се. Затова и културоведите от форума „Идеите – това сме ние 2” насочват поглед към духовното и културното (surprise, surprise!). Екипът е концентрирал усилията си около проекта Culture Response Code – иновативен метод за представяне на български художници в чрез QR кодове в различни кафенета. Сядате някъде на „Шипка”, поръчвате си капучино, а чашата идва със страхотна поставка с QR код. Сканирате QR кода и той ви отвежда към творчествто на някой талантлив българин. Nice, a? Е, като във всяко друго творческо и арт начинание, и тук проблеми не липсват – макар да разполагат със „съвършен бизнес модел”, участниците от екипа все още са в подговителна фаза на проекта. Имат един прототип, но тепърва им предстоят разговори с повече художици, потенциални партньорски кафенета и разработка на собствен сайт.

 

 1. Реколта, както се казва проекта на екипа по Икономика, е в тясно партньорство с онлайн-платформата за устойчиво земеделие Farmhopping. Екипът създаде 2 сборника за земеделски предприемачи, които ще са полезни при развиването на маркетинговата, данъчната и ценовата стратегия на всеки земеделец. Отпечатването предстои и ще се състои с финансовата помощ на Farmhopping. При успех от Реколта ще организират и семинари за фермери, касаещи темите на техните сборници.

 1. Екипът на "По пътя на занаятите" - въпреки трудностите на работата от разстояние - успя да създаде приятелства в няколко български училища, занимаващи се със занаяти, и с посолствата ни в Лондон и Берлин. Резултатите ще може да видим съвсем скоро!

 1. От концептуална гледна точка екипът на "Истории в табелки" е вече готов с проекта си - през пролетта има шанс съвместно с община Пловдив (която има финансова възможност и желание да работи по инициативата), да покрият града на тепетата с нови по-красиви и полезни улични знаци. Очакваме развитие! Подобно е положението на екип Наука и технологии, на които предстоят събитията под надслов "Наука без скука" в отделни училища: менторите и лекторите са вече уговорени!

 1. И като за финал нека отправим взор и към третото издание на форума „Идеите – това сме ние”. Което, ако вярваме на екипа по Околна среда, ще е зелено и еко. Участниците вече имат положителен отговор от фирми за еко кетъринг, кито са проявили желание да ни снабдяват с храна по време на форума, а от фирма ЕкоПак ще си имаме кошове за разделно събиране на боклуци. Но същинската част от реализирането на проекта предстои да се случи по време на конференцията през 2014 г., която ние очакваме с точно толкова голямо нетърпение, колкото, надяваме се, и вие след като видяхте какви проекти могат да РЕАЛИЗИРАТ група непознати първоначално хора, свързвани от ентусиазъм, идеи и желание да работят активно.

   

  Калина Дренска

   

Share