1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Previous
Next

ОИБ по света и у нас

Освен съвместните презентации в чужбина, които вече втора година организираме заедно с Тук-Там и Заедно в час, се радваме и че може да подкрепяме и работим с български студентски общества в чужбина като Съединение (Франкфурт) и Хъшове (Берлин).

ОИБ стартира курс по Социално Предприемачество

След 5 успешни форума за социално предприемачество и над 900 участници, преминали през практическите обучения на Обединени Идеи за България, сме щастливи да обявим, че разширяваме дейността си с нов курс по Социално Предприемачество в Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

BCause партньор на #идеите5

Основен партньор на "Идеите - това сме ние 5" и тази година е BCause: в помощ на благотворителността (ФПББ)! Фондацията ще поеме нощувки и транспортни разходи на участници от страната. Експерти от Център "Ринкър" към Фондация BCause ще направят обучения на екипите по набиране на средства и управление на проекти, ще бъдат част от журито и ще осигурят награда - участие в Rinker`s Challenge 3. В началото на 2015г. проектът Таратанци, стартиран на #идеите3, спечели финансиране от 10 000лв. за своя социален бизнес.

#идеите5

Започна регистрацията за Идеите 5! Тази година форумът за социално предприемачество "Идеите - това сме ние" е посветен на темата "Синя икономика: можеш повече с по-малко". Събитието отново ще се проведе между 3-ти и 6-ти септември 2016г. в град София. "Идеите - това сме ние 5" има амбицията да предложи нови страхотни възможности за постигането на промяна в България чрез реализирането на граждански проекти.

Берлин, Макс Гурвиц и един студентски клуб

 

Берлин се намира на 3 часа и около 150лв. от София, има си около 700 български студенти, няколко балкански магазина, културен институт с безкрайно учтиви стопани, а от 24ти януари и една отново работеща студентска организация. В инициативата си да подкрепя сдруженията на български студенти в чужбина, помагайки им с организация на събития, намирането на партньори и с работилници по проектен мениджмънт, Обединени идеи за България събра над 40 български студенти и работещи млади българи в Културния институт в Берлин с цел да даде ново начало на студентската организация „Хъшове“, която има над 14-годишна история, но не е активна в последните 2 години.

Първата изненада за вечерта на 24ти януари обаче беше дискусията с Максим Гурвиц, успешен предприемач и инвеститор. Той е живял в Русия, САЩ, Пуерто Рико, Холандия, Италия и Германия, владее руски, български, английски, холандски и немски. Създател е на първата онлайн кантора в Холандия, а в момента работи като инвестиционен банкер в България (заедно с Eleven Accelerator Venture Fund и Teres Capital), помагайки с менторство и финанси на стартиращи компании. Живее в България само от две години, но въпреки това владее български перфектно.

Максим многократно изтъкна, че в България има идеални условия за предприемачески инициативи: разходите са минимални и пазарът предлага много способни кадри с техническо образование на високо ниво. Това е и причината много американски компании да пренебрегват огромното разстояние между Щатите и стария континент и да откриват свои клонове в столицата ни. Единственият проблем според Максим e липсата на търсене на българския пазар на много от стоките, които той има потенциал да произвежда. Добрата новина: световният пазар се нуждае от тях.

Дискусията за бизнеса в България бе последвана от разказ на основателите на студентския клуб „Хъшове“ за миналото на организацията, започващо през 1999 година по инициатива на група студенти от Техническия университет (TU Berlin). „Хъшове“ функционира успешно цяло десетилетие, организирайки срещи за кариерно ориентиране, театрални постановки с актьори като Дони, Коцето Калки и Ивайло Христов, партита, филмови вечери, концерти с изпълнители като Стефан Вълдобрев и „Мастило“. От средата на 2010 насам организацията за съжаление не е активна поради липсата на студенти, които да организират подобни проекти.

Повече от 30 студенти в залата бързо показаха, че липсата на хора вече не е проблем. Присъстващите се разделиха на групи според своите интереси за проекти на "Хъшове". Уеб страницата на организацията (http://www.hashove.de/) ще бъде обновена до седмици, а създадената по предложение на Евгений Димитров група „Култура“ си постави за цел да популяризира българските традиции с театрални представления, филмови вечери, клуб по народни танци, базар с типични български гозби, литературен блог и, естествено, раздаване на мартеници. Сформиран беше и екип (по идея на Антония Шиварова), чиято цел е да организира обмен на книги за български студенти в Берлин. Друга група се зае с начинанието да организира лекции на български академици, творци и предприемачи в града. Някои от студентите по право предложиха от своя страна помощ при проблеми с немски институции. Футболният отбор на организацията, с капитан Добри Йонев от ОИБ, продължава участието си в берлински турнири, като вече се събират и волейболен, и баскетболен отбор. През месец май, по инициатива на Диляна Христова, Марин Димитров, Валентин Величков, ще бъде организирано и голямо парти с включването на част от екипа на софийския бар Петък.

[повече снимки от събитието може да откриете в акаунта ни във фейсбук]

Боян Аршинков

Share