1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Previous
Next

ОИБ по света и у нас

Освен съвместните презентации в чужбина, които вече втора година организираме заедно с Тук-Там и Заедно в час, се радваме и че може да подкрепяме и работим с български студентски общества в чужбина като Съединение (Франкфурт) и Хъшове (Берлин).

ОИБ стартира курс по Социално Предприемачество

След 5 успешни форума за социално предприемачество и над 900 участници, преминали през практическите обучения на Обединени Идеи за България, сме щастливи да обявим, че разширяваме дейността си с нов курс по Социално Предприемачество в Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

BCause партньор на #идеите5

Основен партньор на "Идеите - това сме ние 5" и тази година е BCause: в помощ на благотворителността (ФПББ)! Фондацията ще поеме нощувки и транспортни разходи на участници от страната. Експерти от Център "Ринкър" към Фондация BCause ще направят обучения на екипите по набиране на средства и управление на проекти, ще бъдат част от журито и ще осигурят награда - участие в Rinker`s Challenge 3. В началото на 2015г. проектът Таратанци, стартиран на #идеите3, спечели финансиране от 10 000лв. за своя социален бизнес.

#идеите5

Започна регистрацията за Идеите 5! Тази година форумът за социално предприемачество "Идеите - това сме ние" е посветен на темата "Синя икономика: можеш повече с по-малко". Събитието отново ще се проведе между 3-ти и 6-ти септември 2016г. в град София. "Идеите - това сме ние 5" има амбицията да предложи нови страхотни възможности за постигането на промяна в България чрез реализирането на граждански проекти.

Как се К.О.Д.-ира успехът?

 

Те са млади и винаги усмихнати. Те са позитивни и не се спират пред нищо. Те са взели промяната в свои ръце и се опитват да открият верния К.О.Д на успеха, а именно кариера, образование, достъп.

Не, не става въпрос за героите от някой нов американски филм. Те са хората от екипа на К.О.Д. за успех, чиято мисия е да свържат учениците от 8-ми до 12-ти клас в софийските гимназии с ролеви модели от различни професионални сфери. И определено имат с какво да се похвалят.

През последните два месеца екипът работи неуморно и първите резултати от усиления им труд са вече налице.

Може би най-важното от постигнато до момента е, че вече се знае в кое училище ще се проведе пилотната фаза на проекта. Гимназистите от 127 СОУ в София ще са първите, които ще имат възможността да се срещнат с успели българи и да научат малко повече за професионалната среда в България.

За да са сигурни, че отворените лекции в училището ще са от полза на възможно най-много хора, в средата на октомври младежите от „К.О.Д. за успех“ пускат анкета, чрез която учениците от горните класове да изразят очакванията си от събитията за кариерно ориентиране, както и интереса си към конкретни професионални сфери. Анкетата е попълнена от над 250 ученици, а след обработване на резултатите се оказва, че българските гимназисти искат да се запознаят най-вече с някой успял професионалист от сферите на IT, икономика, право или политика.

В последния месец екипът на проекта се опитва да набере и партньори, които да подкрепят идеята финансово или чрез снабдяване с материали, които могат да се използват по време на събитията. Информационното бюро на Европейския парламент в България застава плътно зад младежите от „К.О.Д. за успех“ като дори им дава книжки, от които всеки български ученик може да научи малко повече за правата си. В момента екипът очаква отговор и от Център за човешки ресурси за евентуално бъдещо партньорство по проекта.

Младежите, които вярват, че техният проект да спомогне не само за кариерното ориентиране на гимназистите, но и за ангажирането на бизнеса с образованието, се надяват в най-скоро време да успеят да организират и първото събитие с гост-лектор. Факторите за успех със сигурност са налице! 

Актуална информация за КОД за успех може да откривате в тяхната фейсбук страница.

Никол Истилянова

Share